Meubels van underlayment

Wat is underlayment nu eigenlijk
Underlayment is plaatmateriaal met een fineerlaag. Het materiaal van underlayment is houtachtig. Het is meestal van vurenhout. Platen van underlyment horen thuis in de categorie: multiplex. Underlayment platen worden vaak gebruikt als constructiemateriaal, maar tegenwoordig wordt het ook steeds meer toegepast voor meubels. Dit komt waarschijnlijk door de Scandinavische sfeer dat het lichte hout uitstraalt in combinatie met de betaalbaarheid van hout in tegenstelling tot essen, eiken of Amerikaans grenenhout. Een klant vroeg ons jaren geleden al om een badkamermeubel en wandkast van underlayment voor hun te maken. Enigszins sceptisch over de uitstraling van hout, zijn we er toen toch aan begonnen en sindsdien eigenlijk ook meteen fan geworden.

 

Underlayment en de “Boerderie”
Een combinatie die je misschien niet meteen zou verwachten, maar toch hebben wij in verschillende ruimte underlayment toegepast. Zo kregen onze kleine mannen beide een nieuw bed van underlayment met bijpassende nachtkastjes en een wandmeubel met leeshoekje.

 

kinderbed underlayment
kastwand van underlayment

Underlayment in de “opkamer”
De opkamer in de boerderij, die je via een 3 laags trapje vanuit de woonkeuken bereikt is jaren gebruikt als slaapkamer. Pa en ma sliepen op de opkamer en in hoogtij dagen sliepen de 14 kinderen boven. We hebben het hier over een aantal generaties terug. Nee inderdaad geen 14 kamers, maar gewoon 1 ruimte waar enkel houten dakbeschot met pannen de scheiding tussen hemel en slaapkamer was. En ik heb zo het vermoeden dat er ook geen budget was om 14 kinderen van een 4-seizoenen dekbed te voorzien. Wat zijn we toch ontzettend verwend met een onze cv installaties, 3 dubbele isolatie, volgespoten spouwen en luxe matrassen met donzen dekbedden . Nou ja, wij nog niet dan he, want die 3 dubbele isolatie en cv installatie zijn er nooit gekomen. Enfin over hoe we de boerderij nu precies verwarmen, daar komen we in een later stadium op terug, maar even terug naar die opkamer.
We moesten natuurlijk nog een troef in handen hebben om onze schattige peuter en kleuter ervan te overtuigen, dat wonen op een boerderij echt HEEL leuk is. Die troef zou de opkamer worden. Wij noemde dit niet de opkamer, maar de SPEELKAMER. Inderdaad een hele kamer alleen maar voor speelgoed en vriendjes. Je begrijpt; de lat ligt hoog.

De “speelkamer”
Eerlijk is eerlijk een stukje eigen belang is er bij die speelkamer ook echt wel gemoeid. Hoe fijn is het om gewoon je keuken binnen te lopen met 2 volle tassen boodschappen en niet meteen je nek te breken over rondslingerend speelgoed. Daarbij is het ook wel eens fijn dat je woonkamer ook de sfeer heeft van een woonkamer i.p.v. een veredeld kinderdagverblijf.
Het idee om underlayment toe te passen in de speelkamer ontstond eigenlijk uit feit dat de wanden van deze ruimte erg slecht waren. Delen met 4 lagen behang, delen kale muur verbloemd door een grote kleding kast. Eigenlijk alles wat je zou verwachten in een oude boerderij. Het bekleden van de wanden met underlayment is een snelle en effectieve manier om sfeer in een ruimte krijgen. Het kamerbreed bureau zorgt voor eindeloos speelplezier met lego- en knutselbouwwerken.
Kortom een hoop plezier van underlayment platen. Heb jij zelf een tof idee voor een meubel van underlayment, onze timmerman denkt graag met je mee.

Underlayment speelkamer