Kleur je interieur

Kleur je interieur!
De basis
We hadden het dus over een hippe oma. Wat we hier dus eigenlijk mee bedoelen is dat we in het woongedeelte van de boerderij met zo min mogelijk middelen toch de sfeer willen creëren waar wij ons prettig bij voelen, nostalgie met een knipoog. Het kan immers nog een paar jaar gaan duren voordat we dit deel van de boerderij gaan moderniseren.

Het idee
Bruine Schrootjes, wandtegels en sierstrippen, tsja deze zijn natuurlijk goed vertegenwoordigd. Hoe maak je nu met weinig budget toch de juiste sfeer. Het antwoord is kleur, en dan bedoel ik ook kleur, dus geen witte basis met 1 spannend wandje. Er zijn in de huidige situatie zoveel contrasten in de gebruikte materialen dat dit erg onrustig en oubollig aan doet, daarom een kleurenplan doorgevoerd in alle ruimtes, waarin ook de schrootjes, tegelwanden en sierstrippen meegenomen worden in de kleur. Het woongedeelte van de boerderij is zo ingedeeld dat woonkamer, keuken en opkamer allemaal uitkomen in wat wij voor het gemak nu even de eetkamer noemen. In dit gedeelte staat ook de grote schouw, typerend voor een langgevelboerderij. De kleuren die we gaan toepassen op de muren moeten de verschillende ruimtes met elkaar verbinden.


Inspiratie
In de boerderij zien we invloeden van een ver verleden en een semi-modernisering in de jaren 70 waarbij bijvoorbeeld authentieke paneeldeuren bedekt werden met een strakke fineer plaat en tegel strips blijkbaar een must have waren.
Er zijn een aantal elementen in de boerderij die de inspiratiebron vormen voor ons kleurenplan. De fantastische authentieke smaragdgroene houtkachel van emaillen in de eetkamer bijvoorbeeld en de grijsgroene tegeltjes wand in de schouw is ook helemaal tof. Te gekke jaren 60-70 vazen liet de vriendelijke vorige eigenaresse ons na en ook deze zijn een inspiratiebron. De jaren 70 roodoranje tegelvloer en de boerenkeuken met toog deurtjes zouden we zelf niet uitkiezen, maar deze elementen hebben wel een groot aandeel in de basis. Het is dus zoeken naar contrasten waarbij kleur de verbindende factor is.


Het kleurenplan
Tijdens een bezoek aan het ETC Design center in Culemburg raakte ik erg geïnspireerd door een sfeerkamer New York loft waarbij een vrij basic grijstint ook op de deuren, lambrisering en kozijnen werd doorgetrokken, gecombineerd is met een diepe toch kleurrijke blauwtint. Ik vond dat een verrassende combinatie die voor onze uitdaging wel eens heel goed zou kunnen werken. De blauwtint werd in ons geval de groene kleur 100% palmboom geïnspireerd op de smaragdgroene houtkachel in combinatie met gentle Tundra van Flexa pure. Een grijstint met een tikje groen erin die we in de tegeltjeswand van de schouw gevonden hebben. Palmboom zal onze oude keuken met gelukkig witte metrotegels voldoende ophalen en staat in mooi contrast met Tundra. Tundra vind zijn weg in de eetkamer en loopt door naar de woonkamer. Hier dus de verbinding. Tegels op de wand van de eetkamer, schrootjes en sierplinten, ze worden allemaal mee geschilderd en verdwijnen dus naar de achtergrond. Nu komt de verrassende wending want er is 1 item tussen al onze “meuk” die spik splintertje nieuw is aangeschaft en dat is de 4-zits Velvet bank van Sissy-Boy in Brons kleur. Het staat als een paal boven water dat dit pronkstuk begeleid gaat worden door de kleur Red Earth van Farrow and Ball want dat heb ik nu eenmaal al maanden zo in mijn hoofd zitten. Tundra heeft gelukkig genoeg frisheid om Red Earth te contrasteren en nu is het dus een mix geworden van Urban, Vintage en Bohemian waar we dik tevreden mee zijn. Enfin, we houden het zo wel een aantal jaren vol. In het volgende Blog gaan we wat verder in op het materiaal “Underlayement”, waarmee we de wanden van de opkamer, nu de speelkamer van onze mannen en de slaapkamermeubels mee gemaakt hebben.